Title Image

Op Dreef

Op Dreef

In Utrecht Overvecht wordt in samenspraak met Van Wijnen en IC Netherlands ‘Op Dreef’ gerealiseerd. Dit markante, groene studentenwooncomplex bestaat uit 629 studentenwoningen, een fietsenkelder en 1.000 vierkante meter aan publieke voorzieningen.

Op Dreef sluit aan bij de Utrechtse ambitie van Healthy Urban Living. De vervlechting van stad en groen, Overvecht en Utrechtse binnenstad, student en wijkbewoner krijgt vorm in ‘Op Dreef’.

De locatie, woningen en voorzieningen van Op Dreef sluiten naadloos aan op de wensen van de Utrechtse student. Het bouwblok ligt op de hoek van de levendige Brailledreef, op fietsafstand van het centrum en goed ontsloten met bus en trein. Het aanbod appartementen is gevarieerd: van zelfstandige appartementen met eigen faciliteiten als keuken en douche tot grotere studio’s voor o.a. stellen en PhD-studenten. Ook komen er 20 woningen voor minder validen en 108 units gegroepeerd in woongroepen. De studenten kunnen tevens terecht in een modern ingerichte lounge en sfeervol ingerichte bibliotheek- en studieruimten. Bovendien heeft Op Dreef een filmzaal, sportfaciliteiten en twee wasbarren. En door de razendsnelle wifi-aansluiting past het gebouw perfect bij de hedendaagse student.

Op Dreef is vormgegeven als twee getrapt oplopende torens van zestien verdiepingen, voorzien van twee opengewerkte uitsneden die lucht en activiteit in de gevel brengen. Het ontwerp sluit aan op Healthy Urban Living: de ambitie van de gemeente Utrecht, waarin een gezonde lifestyle en onderlinge verbinding centraal staan.

Dit komt onder meer tot uiting in de groene, getrapt oplopende buitenterrassen en diverse sportvoorzieningen zoals een bootcamp-track en fitnessruimte. Zij nodigen studenten uit tot een gezonde, actieve en sociale leefstijl. Grote ramen met Franse balkons, collectieve daktuinen en een prettige binnenplaats bieden een groene, lichte en gezonde woonomgeving. De publieke ruimten in de plint, zoals het restaurant met leerbedrijf, het innovatielab en de koffiebar met studielandschap en filmzaal slaan een brug tussen de studenten en de huidige bewoners van Overvecht.

Op Dreef is klaar voor de toekomst. Dit komt tot uiting in een EPC-waarde van -0,02 en een 8,6 als GPR-score. Het complex scoort goed op de onderwerpen energie, milieu, gezondheid, gebruikskwaliteit en toekomstwaarde. Dankzij het flexibele casco zijn de studentenwoningen bijvoorbeeld eenvoudig samen te voegen tot tweekamerwoningen.

Bovendien is Op Dreef gasloos en uitgerust met de laatste ontwikkelingen op energiegebied. Van energie-opwekkende gevels en daken tot stadsverwarming in combinatie met warmte- en koudeopslag. Stadsflora en -fauna worden uitgebreid ondersteund door onder andere hommelspleten en nestkastjes voor gierzwaluwen. De start van de bouw wordt verwacht rond begin 2019. Terra Projectmanagement heeft in opdracht van Aqua Vastgoed dit project geacquireerd samen met verschillende stakeholders.

Realisatie:1e kwartaal 2020
Oplevering:4e kwartaal 2021
Opdrachgever:IC Netherlands B.V.
Aannemer:Van Wijnen Utrecht B.V.
Programma:629 studentenwoningen